Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2012 10:06 - Ролята на морала за човешкото същество и обществото
Автор: achoachev Категория: Политика   
Прочетен: 1770 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

            Моралът  е основния проблем за България  днес! Въпросът е какво дава  той  на отделния човек и на обществото  ?

            Моралният  Човек  на първо място е  автономен. Човек, чиито решения за това как да живее, как да се действа, какво да предприеме, какво да отхвърли? - зависят от развитието на интелекта му, нравственото му състояние, способността му за логически анализ на явленията ( както   частно битовите,така  и общите явления в природата).

           На какво се базира интелектът  на индивида е особено важно.

          Например, ако човек вярва в Твореца,то за него са  плътно затворени пътищата  към разбирането на причините за процесите във Вселената.Вярващият  лесно   приема процесите, без да разбере причините   за тях. Приема ги  като процеси, които се случват по Божия план, по волята на Твореца ,недостъпна за разбиране.

         Атеист е всеки богохулник.

        Само  любознателният  изследовател  е  антипод   на  вярващия  човек  (независимо дали вярата е в съществуването  на Твореца, или  в неговото отсъствие).Изследователят неуморно търси  причините  за  нещата. Намира ги  в условията  на  средата диктуващи строго дефинираното  направление на процесите . Изследователят  в търсенията  си стига до осъзнаването   за самодостатъчността  на Природата,до  разбирането за строгата логика на  нейните процеси в съответствие с  изискванията на доминиращите  условия в конкретната    среда . На Земята тези условия създават  еволюционния  растеж на масата на планетата.В  него постепенно се обогатяват нишите за местообитаване на новите химични компоненти, което води до постепенното обогатяване на тези ниши с по-сложни видове от флората и фауната. В ставащите  все по-сложни  процеси се появяват нови видиве  на флората и фауната и този възход завършва с появата на високо организирания   вид - човека. Вид който може да  разбере  процесите на Природата. С разбирането на ставащото идва осъзнаването, че всички  процеси протичат в отсъствие на Създателя, че Вселената не се е появила от нищото, че материята  просто  преминава  от  едно   състояние   в  друго. 

            Най  талантливите  изследователи на човешкото съществуване при предишните поколения са намерили главното  морално  изискване  на Природата към човека:

             отнасяй се  към хората така  както  искаш те да се отнасят към  теб.

           Този закон  предполага от само себе си  следните  морални изисквания към човека:

             Не убивай,

           Не кради,

            Не прелюбодействай,

          Не лъжи,

           Почитай родителите си,

        Не си създавай кумири.

         Религията представя  тези изисквания   като  Божиите заповеди.

     В анализа на всяко едно от тези изисквания изследователите заключават, че неизпълнението  им  от преобладаващата част от дадена общност  неизбежно ще доведе до унищожаването й.

      Например ако въпросите се решават чрез убийства, тогава такова общество се самоунищожава.

    Ако в обществото преобладават кражбите, тогава хората нямат време за производство,те са заети с кражба на чуждото и опазване  на своето имущество, което също води до гибелта  на обществото.

       Изневярата  предполага липсата на дълбоки човешки чувства, липса на обич в семейна атмосфера и добри отношения . Без атмосфера на любов и уважение в семейството не може да израстнат от децата достойни хора .Общество без достойни хора също е обречено на провал. Достойните хора със сигурност  почитат родителите си като хора, които са живели с достойнство,които са ги отгледали  в атмосфера на любов и уважение,  възпитали  в тях човешкото достойнство.

           Само в общества  които нямат идоли, може да се възцари мир и ред, тъй като в тези общества не съществува идеологическа вражда, религиозни войни.

        С други думи, изследователите  заключават, че личност не  обвързана с тези морални изисквания  предявени  от  собствената й същност,  е човек само по външенвид, в действителност  това  е животно.

             Към тези  моралните изисквания трябва да се добавят:

            работа в полза на семейството,

          за доброто на страната си,

          за доброто на света,

          да  смята за основна задача на живота си работа за създаване  на достойни хора  от своите деца.

     Човекът не спазващ тези морални изисквания  унищожава  самоличността си, унищожава семейството си, унищожава   обществото си.Той не може  плодотворно да се занимава  с наука. Такъв индивид непрекъснато ще се отклонява от търсенето на истината и ще  се бори  за социалния си статус,за  материалното си  благополучие, за задоволяване  на своите страсти. Само самоотвержена и безкористна работа в областта на науката може да бъде продуктивна, без такава  работа  е плътно затворен пътя към разбирането на причините за процесите. Самата наука  се е появила  като такава с появяването на хора способни искрено и безкористно да служат на собственото си любопитство.Утвърждаването  на  хора способни  да служат с интелекта си не на своите страсти и чувства, а страстите  и чувствата си да  подчинят на  интересите на любознателността си  ,единствено може да доведе  човек от неразбирането  до разбирането.Тагове:   човек,   общество,   морал,


Гласувай:
1
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. socialismus - Нещо което ме затруднява
06.11.2012 10:38
Ще се изкажа с езика на баснята. Лисицата се окучила и потребността от храна рязко се увеличила. Тогава тя отишла с потомството си при кокошките и им обяснила, че философите са стигнали до основния императив в морала, а именно "отнасяй се към другите така, както искаш те да се отнасят към теб". Тя е готова да се подчини на този постулат, само и само да живее в едно справедливо общество. Обяснила, че ако тя захапе и нея могат да я хапят, че контактите са важни за общуването и тя никога няма да подхвръква при среща с кокошка, но благовъзпитанието изисква и те да спазват този етикет и да се отнасят така, както искат да се отнасят към тях. Дълго и убедително говорила на кокошките лисицата, но изневиделица дотърчал петелът, който не бил присъствал на семинара и й се нахвърлил сърдито. "Махай се от тук с твоя морал. Ние сме оцелели като вид само защото спазваме свои, а не твои закони".
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031