Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2013 09:35 - От Платон до Пол Пот
Автор: achoachev Категория: Политика   
Прочетен: 4100 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.04.2013 09:44


          Преходът към комунизма е повратна точка в живота на Оуен. Докато  е действал просто като филантроп, той жънел само богатство, одобрение, чест и слава. Той е най-популярният човек в Европа.Благосклонно са го слушали не само събратята му  по социален статус, но дори  държавниците и монарсите. Но веднага след като той публикува  своите комунистически теории, нещата се развиват по друг начин. Пътят към трансформацията на обществото, по негово мнение, е бил блокиран преди всичко от три големи препятствия: частната собственост, религията и съществуващата тогава  форма на брак. Започвайки  борба с тези пречки, той знае, че ще  се превърне в парий сред официалното общество и ще загуби  социалния си статус. Но тези фактори не са били в състояние да спрат Оуен ,не са намалявали енергията на  безстрашните му атаки. И се случва това,което е  предвидил.

         Статията си започвам като буржоазна социалдемократическа пропаганда за напразната борбата на хората с комунистическия начин на мислене за своите възвишени идеали, но до края на тази статия, читателят ще бъде в състояние да определи за себе каква е целта на настоящата"работа".

         Всичко започна през XIX век.

         Корените на настоящите ни проблеми са в желанието на хората за всеобщо щастие.

         Френският философ Пиер Льору, просветен християнин, последовател на утопичния Сен-Симон вярвал, че обществото трябва да се основава на моралните и християнските принципи. През 1834 г., в една от статиите си той осъжда човешкия индивидуализъм - стремеж към щастие за себе си и предложил вместо това стремеж към щастие за всички - "социализъм" , точно обратното на индивидуализма във всички форми на морала и социалния живот.

         Този термин не е бил строго определен, но се е харесал на  друг французин - известният социалист-утопист Луи Блан, който казва: индивидуализмът е органично свойство на буржоазията, а на работниците е присъщ  именно социализма,тъй като  на техните знамена се чете: "Братство" и "От всеки - според способностите , всекиму - според нуждите му "(втория лозунг, без автор, по-късно взаимства съвсем младия тогава Маркс, заменяйки  думата" нужди " с " потребности ",което че ще се съгласите, не е едно и също ).

         Блан определя водещия принцип на неговата "социална демокрация": обществени, социални работилници, създадени от демокрацията трябва да дойдат на мястото на стопанската дейност на капиталистите и изобщо частните собственици.

         А конкуренцията да се замени със "съвпадение на усилията", това е братството.

         Основана в германския град Айзенах през 1869 г.,  Социал-демократическата работническа партия е насочена към "революционна справедливост": да се вземат от собствениците  предприятията и да се одържавят. Това се наричало "освобождение на труда" и  се доверявало - разбира се, в бъдеще - само на работниците, което означава, на пролетариите, бедните.

         С една дума, много малка част от обществото ( до епохата на индустриализацията все още о, толкова далеч!) партийните лидери се птотивопоставили на всички  останали  имотни: фермери, лекари, учители, инженери, държавни служители, занаятчии, търговци.

         Вождовете не са произвели никога нищо,освен  кабинетни произведения, и нищо не са  продали,освен  същите съчинения, като за тази цел използвали  издатели и книготърговци-капиталисти. Но мислели, че всяко предприятие може да се управлява от всяка "готвачка", както е посочено  половин век по-късно от  "мечтателя на  Кремъл" Владимир Улянов-Ленин.

         Според тези кабинетни разсъждения на същия Маркс и неговите последователи, издателите и търговците, заедно с другите капиталисти непрекъснато стават по-богати, а пролетариите  винаги са  бедни ...

         През следващите години и десетилетия, обаче, все повече пролетарии,въпреки Маркс, придобивали  собственост. Все повече и повече деца на пролетариите ставали лекари, учители, инженери, чиновници, търговци.

         И никой от тях не  изисква "освобождението на труда."

         Идеите на социалната справедливост, което е "социализъм", обаче, са изключително атрактивни. Защото социализма се е разбирал като колективзъм - това е, изземване на частната собственост и прекратяване на свободната конкуренция. След това - насилствено подчинение на частния,индивидуалния интерес -на "социалното  добро", а какво е това  никой наистина не е можел да обясни.

         Въпреки това, през първата третина на XIX век социалните реформатори,Сен-Симон (1760-1825), Фурие (1772-1837) и Оуен (1771-1858) предлагат да се изгради изцяло ново общество, основано на разумни и справедливи принципи. Те написват, че хората все още не са били водени от правилните принципи на истината и справедливостта,че са невежи. И до тези трима гении на човечеството (каквито самите те са се считали) не се появявал  друг, който  да провъзгласи истината.

         Сен-Симон твърди, че няма да се  унищожи имуществото, а само ще се конвертира: собствениците на земята и капитала се конвертират в обикновени съхранители на оръдията на труда и средствата за производство, които се разпределят между   работниците. Работата на всеки  по този начин отива  в ръцете на държавните органи. Отричането на индивидуалната свобода стигна до идеята за абсолютно подчинение на  индивидуалните желания на авторитета на обществото, което означава, на властта - т.е. формира се  чисто религиозна секта. Поради тези причини, през тридесетте години на сен-симонизмът  изчезва от сцената.

         Фурие е изобретил общежитията -фаланстери, т.е. производствени и потребителски сдружения, асоциации. Той подчертавал, че неговата система няма нищо общо с комунизма: разпределението на общия доход на сдружението трябва да се осъществява в съответствие с таланта, физическия труд и капитала.Фуриеризмът  изхожда от убеждението, че най-високата хармония се осъществява при пълна свобода на всички да следват своите наклонности. Практически опитите за осъществяване на подобни системи винаги завършват с неуспех.

         Оуен също провъзгласява принципа на сдружаване, като просветен индустриалец и филантроп, се е опитвал да организира индустриална общност.

Европейската социална демокрация

         През 1836 г. в Париж, германските имигранти основали тайна "Лига на справедливите» («Der Bun dеr Gerechten»), която се премества в Лондон през 1839 г., и  има офиси във Франция, Белгия, Швейцария и Германия.

         Най-известната фигура в съюза е бившият студент  Карл Шапер, който след неуспешен опит за въстание заминава за Лондон, основан през 1840 г. ,основава там Германската комунистическа партия (Arbeiter-bildungs-Verein),в която чете лекции по утопичен  социализъм.

         Немецът Лоренц  Щейн, автор на първата научна книга за социализма,публикувана през 1842 г., заявил, че  база на френския социализъм е на класовата борба на пролетариата и буржоазията. За социализма като  пише, че той "отговаря на най-благородните идеали на човешкото сърце, най-тайните  неговите стремежи и надежди." В действителност, много скоро, французинът Луи Блан заговорил пръв за "право на труд" и необходимостта от "научна организация на  труда".

         Шапер  през 1847 г. в Лондон заедно с Екарт,Вилих, Маркс, Енгелс и други трансформира "Лигата  на справедливите" в "Лига на комунистите."

         При това благородния девиз на  "Лигата на справедливите"  "Всички хора са   братя" по настояване на Маркс е заменен с друг, който  противопоставя работниците на всичкото останало население на планетата: "Пролетарии от всички страни, съединявайте се". Няколко години по-късно Шапер разбира истинската същност на марксизма и започва да се бори с Маркс и неговите тоталитарни маниери.

         Маркс казва още, че всички тогавашни учени и икономисти са рупори на интересите на буржоазията. Само социалистите и комунистите могат да бъдат теоретици на интересите на пролетариата (трябва да се разбира, че като такива  теоретици трябва да се считат на първо място той и приятеля му Фридрих Енгелс).

         Маркс и Енгелс, въпреки настойчивите покани известно време се  отказвали да се включат в Париж в "Лигата  на справедливите" (преди Шапер да се премести в Лондон и да бъде преименуван  "Съюза"). Те остро критикуват  програмата му като абсурдна "смес от британски и френски социализъм и немската философия." Лично аз мисля, че основната причина за отказа е, че нито единия, нито другия не са били поканени на лидерски позиции,каквито и двамата винаги са искали.

         Според Маркс, работниците се борят за "социализация" на труда, който ще превърне всички средства за производство в "достъпни за цялото общество." Практически начини такава трансформация.освен да се убият всички капиталисти, Маркс не е измислил.Теорията му  е гола абстракция и това демонстрира целият двайсети век. Но, уви, той  показа марксизма само с "кръв и желязо". Те казват, че авторът на тези думи, Бисмарк, похвалил кабинетните теориии на  г-н Маркс  като много интересни, но отбелязал  един от проблемите в начина на тяхното изпълнение: от къде да се вземе  дтржава,за която не ви пука ? Руските марксисти-ленинисти  намериха  такава държава...

         Но  да продължим с  историята на Германия.

         Фабричните работници към средата на 1840г. само в Прусия са били половин милион. В по-малко индустриализираните източните провинции  на Прусия работниците се опитвали да подобрят положението си  чрез ожесточени,стихийни и напълно безплодни бунтове, каквото е въстанието на тъкачите в Силезия през 1844 г.А в Западна Германия работниците от 1844, като създават "общество на самообучение", одобрено властите. Броят на членовете на някои общества да надхвърлял хиляда.

         Германските работници от промишлените райони на Бохемия и Моравия се обединеняват в Tраутенау в Немска работническа партия / DAP / и антикапиталистическа програма, но боядисана в цветовете на националния трикольор: атаките срещу "inofelkishe" - чехи и някои евреи. Причината за това са изсипалата се  от селата към заводите на евтина работна ръка от Чехия, която играе ролята на щрайкбрехери (shtreykbreher) понякога.

         В Австрия и Германия се появяват  и други партии и групи с подобни идеи: "Християнско- социална работническа  партия" (1878 г.) на Щекер и  "Немската -социална партия" (1905). Лозунгът им е "да се предотврати нанасянето на щети на общото благо на икономическата мощ на едрия капитал" и " защита труда на немския народ от експлоатация" ,а "борбата срещу властта на евреите" трябва да се счита за "морална, политическа и икономическа необходимост".

         Социалистите са действали в съюз с радикалната част от буржоазията. През 1847 г. ядрото на Комунистическата лига в Лондон среща значителна симпатия сред обществата за самостоятелно обучение и  германските работници като цяло, довели до  до 30 тайни филиала на   съюза в германските градове.

         В средата на седемдесетте години на XIX век възниква държавния социализъм като съюз на монархията с четвъртата класа  (работниците), за да се смаже индивидуализма на буржоазията и удовлетворяване  нуждите на работническата класа чрез социални реформи. По този начин следвало да се укрепи монархията. Теоретици на това движение са Рудолф Майер и пастор Тод, автор на есето "Радикалният немски социализма и християнското общество."

         И през 1899 г.се появява  прочутата книга на Едуард Бернщайн (1850-1932): "Предпоставки на социализма и задачите на социалдемокрацията", нарекла теорията на Макс "останки от утопизма."

          Бернщайн посочва основната слабост на "икономическия материализъм" на Маркс: -  твърдението, че историческия процес на обществото зависи от един единствен фактор - "Класовата борба"на В същото време такива  фактори има много. И "най-голямто противоречие на марксизма," Бернщайн  нарича опита на Маркс да слее двете диаметрално противоположни посоки на партията дейност: първата - това е мирното, еволюционно "освобождение" на работническата класа по пътя на   икономическата му организация, а втората - е конспиративно и терористично "освобождение" чрез завладяването на политическата власт .

         Бернщайн  показва статистиката: процесът на концентрация на капитала не е започнал, а пропастта между бедни и богати не се задълбочава,а постепенно се запълва, макар и много бавно. Следователно: социалистите  се нуждаят не от внезапен преврат, и бавни реформи, които да увеличават дела, получаван от работниците след продажба на продуктите от техния труд.

         Но най-важното, Бернщайн  се противопоставя социалдемокрацията на буржоазните партии. Той твърди, че въпреки протовоположността на   "класовите интереси" на буржоазията и пролетариата, допирните точки съществуват и са значителни.

         А това, какво ще бъде обществото, какво ще  бъде устройството му в резултат на използването на тези точки за контакт, никой не знае. Поради това, на базата на работническото движение за практически възможни  подобрения трябва да стане принципът: "Крайната цел е нищо, движението е всичко." (С този принцип особено злобно се подиграва Ленин, който  построява общество на бедни работниците и богати  партийни босове).

         Германските социалисти на Бернщайн признават политическата борба и считат, че е необходимо за постигане на идеалите си  да работят законно (а не заговорнически, каквато е практиката на руските болшевики). За да се спечели,трябва да се  използват  различните държавни институции, особено Парламента.

         Що се отнася до анархистите, то теорията на революционния (социалистическия) анархизъм е разработена от  Прудон през 1840 г., той за първи път използва думата анархия да опише идеалноия социален ред - съюз на напълно автономни и свободни общности,предимно  селяни и дребна буржоазия (до Прудон "анархия" се е  наричало безначалието, липсата на всякакъв вид  власт).

         Отричащ  държавата във всичките й проявления, анархиста Михаил Бакунин призовава  за създаването на такава система, при които няма да има частна собственост, нито власт, нито богатство, нито бедност, нито управници, нито роби -всички ще работят според силите си и ще получават според  нуждите си . Но той не е формулирал какво означава "според силите си", "според нуждите си". Така че по-далече от  абстрактното теоретизиране  той не е достигнал, а опитите за практическото прилагане на тези идеи са завършвали  повече от плачевно.

         Анархистите са се борили срещу социалистите, дори са убивали.

         Думата "социализъм" през втората половина на ХIХ век, става толкова популярна и привлекателна,че социалисти са  наричали  себе  всички тези, които са поставяли на първо място "социалните реформи", правени в полза на по-нисшите класи и в частност, на пролетариата. Дори принц Бисмарк справедливо нарича себе си социалист.

         Под името  социалистически в ХIХ век (от 1848г.), изследователите подразбирали всички политически партии, за които идеала за обществен ред е социализма , отричащ правото на частна собственост на капитала и земята, а поради това е особено привлекателен за хората и обществените групи, които нямат нито едното , нито другото.

         Обаче,поради това,че понятието социализъм не се отличава със строга яснота, социалистически в широк смисъл са се наричали различни видове партии: Католически, Християнски, национални и други, включително и анархисти.

         В тесен смисъл (както се е смятало за най-правилно)  социалистически са се наричали тези  партии, в идеалния обществен  ред на  кието не е имало частна собственост на "средствата за производство" - капитал (банки, фабрики, железопътни линии и т.н.), и земя, а основен икономически елемент в програмата е била социализацията на средствата за производство, политически  - да установи тяхната власт " диктатурата на пролетариата".По това време  социалистите организират демонстрации на 1 май, с искане за установяване не на тяхна диктатура, а поне 8-часов работен ден.

         По този критерий (обобществяване и властта на народа, на демоса,към  който се включвал само  пролетариата!) партиите наричали себе си социал-демократически. През XIX век, строго социал-демократическите са се считали само партиите в  рБелгия, Германия, Австрия и Италия.Към социалдемократите с резерви може да се причислим социалистите във Франция и Испания. A социалистическите партия в Англия, Холандия и някои други страни не са се наричали социал-демократически , те и не са били такива, тъй като са  отричали необходимостта от обобществяване и диктатура.

         Социалистически страни на XIX и XX век са се делили на национални, заети с трансформацията само на държавата си и  не се намесвали във вътрешните работи на други страни (например Ласал, който създава първата социалистическа партия - " Всеобщ Работнически Съюз ", се опитал да разреши социалните въпроси чрез Германската империя), и международни, космополитни, за които превръщането на нова основа следвало да обхваща цялото човечество.

         Маркс също придава на своя социализъм (комунизма) международен характер въз основа на факта, че  пролетариатът от всички страни страда от една и съща причина и трябва да се стреми към едни и същи цели.До какви последствия доведе абстрактната идея на интернационализма е добре известно: във всяка страна са обвинявани комунистите, и с право, че те са агенти на Съветския съюз.

           Социал-демокрацията  в Германия

         "Комунистическият манифест" на Маркс по смисъла   на своя екстремизъм   и примитивно черно-бяло оцветяване на света отеква у много работници.

         Вече на 26 март 1848г. в Берлин се провежда голямо събрание от хора, които са  изложени изисквания: да се създаде министерство на труда, да се определят и прилагат  "нормални" заплати и "нормален" работен ден, да се забрани на детския труд в заводите *, да се ограничи въвеждането на машини.

         На 6-ти април 1848г. в Берлин е основан "Съюз на германските работници", представляващи Федерацията на синдикатите от различни градове на Прусия, а по-късно и цяла Германия. Целите на Съюза са:

image  1) взаимна помощ по различни начини, наред с други неща, организация на потребителските и производствените  сдружения ;

image    2)  борба за нормален работен ден и нормална работна заплата.

Съюзът съществува две години, провежда социалистическа пропаганда и искал да изпълни  първата точка от програмата си,нямаща   нищо общо с "чистия" социализъм. Той има 250 клона с няколко десетки хиляди членове.

         В същото време се развиват и се появяват в голям брой нови, чисто социалистически профсъюзи, които са били вдъхновени от Маркс и Енгелс.Главният им орган  е «Neue Rheinische Zeitung», издаван в Кьолн от юни 1848г. През 1849 г., вестникът е забранен, а през 1850 г.  и "Съюзът на германските работници" се разпуска  в повечето германски провинции. През 1851-52 година след процеса над комунистите в Кьолн изчезват германските клонове на "Съюза на комунистите."От своя страна  през 1850 г. Съюзаът се  разпада на две части. Първата, водена от Шапер (Schapper)  и Вилих (Willich), иска незабавна революция. Втората,на  Маркс и Енгелс, във възможността за незабавна революция не вярвала и през 1853 г. приключва дейността си.В периода 1852-60 в Германия не съществува значително социалистическо движение.

         Но следващото десетилетие ставба  ерата на изключително бърз растеж на германската индустрия и броя на работниците. Ето защо, една реч, произнесена през 1862 г. от Ласал на едно от работническите събрания в Берлин и  публикувана под заглавие «Arbeiterprogramm», го избутва право за лидер на социалистически мислещите работници. И когато идеята за свикване в Лайпциг на Общ германски работнически конгрес, oрганизаторите се обръщат към Ласал. Той пише "отворено писмо до комитета", която става основа на програмата на Германската социалистическа партия

         Според идеите на Ласал и под негово председателство през 1863 г., е създаден в Лайпциг "Всеобщ германски  Съюз на работниците.

         В § 1 от Устава е заявена целта на Съюза за общо, равно и пряко избирателно право и за постигането му   изключително чрез мирни и законни средства.

         Съюзът на работниците  е социалистъчески, той се опитва да смени капиталистическото производство с обществено. Той също е  демократичен,тъй като търси демократично преструктуриране на държавата.Вярно е ,че промишлените асоциации на Ласал  са били много по-близо до утопичните проекти на Фурие,Кабе и Луи Блан,отколкото до  програмите на последвалите го германски социалдемократи.

         Но агитацията на  Ласал е има огромно влияние върху работническата класа и служи като първи силен тласък за цялото по-нататъшно движение.Обаче  вместо 100 000 члена,на които разчитал Ласал, в неговия "съюз" три месеца след основаването му има само 900 членове, а година по-късно, когато Ласал умира - само 4610.Освен активните (плащащи членски внос),обаче  има много симпатизанти.

         Преди изборите в учредителния северно германски Райхстаг ласалианците представят програма:

         1) премахване на всякакъв вид федерации и обединение на всички германски народи в единен държавен орган, който единствен може да даде на германския народ  славно национално бъдеще на принципа: "Чрез единството на свобода";

         2) всеобщо, пряко и равно избирателно право с тайно гласуване;

         3) подчинена на народа  милиция;

      4) свободно сдружаване на работниците на принципите на Ласал и с държавни помощи.

         Така ,че в първия Райхстаг на Северна Германия има двама депутати -ласалианци.

         Успоредно с това  през 1863 г. възниква още една социалистическа партия - "Съюз на  германските работнически асоциации", неговият председател е младият стругар Август Бебел.С него   се запознава и бързо поставая под свое влияние приятелят  на Маркс, 39-годишният социалист Вилхелм Либкнехт - революционер през 1848г. Той е за марксизъм срещу по-силното тогава ласалианство.

         Бебел е бил добре запознат с настроенията на работниците, а Либкнехт става теоретик на "Съюза". Бебел се обръща към чувствата на публиката, а блестящият публицист Либкнехт действал върху слушателите чрез ерудиция и задълбочено познаване на предмета на темата.Те двамата са се  наричали "не принадлежащи към нито една партия."

         През 1867 г. Либкнехт става депутат от Саксония в Северно Германския Райхстаг. Пет години по-късно, след създаването на Германската империя, Либкнехт и Бебел са осъдени на две години затвор за "държавна измяна" и агитация срещу присъединяването на Елзас и Лотарингия. По време на неговото лишаване от свобода, Либкнехт през 1874 г. е избран за член на германския Райхстаг, в който заседава от 1888 година като депутат на един от районите на Берлин.

         Избрана е за редактор на подновеното от 1891 «Ворварцъ» " "Vorwarts".Либкнехт е многократно критикуван за това,че  като редактор получава заплата 7500 марки, но атаките са отхвърлени от по-голямата част на партията.

         В началото на 1895 г. на едно от заседанията на Райхстага, Либкнехт не се изправя, когато президентът обявява Хох (Hoch  ) в чест на императора. Правителството изисква да бъде предаден на съд , но на Райхстагът  отказва.

         През 1869 г.,на  конгрес Айзенах е основана в "Социал-демократическа работноческа партия ".В  програмата й има  5 точки, изразяващи  теоретичните й принципи :

v   Свободна народна държава;

v  Борбата за освобождение на работническата класа не е борба за класови  привилегии и предимства, а за равни права и равни задължения и за премахване на всякакъв вид класово господство .

      В 10 точки са практическите изисквания:

·       пряк вот ;

·        референдуми;

·        Милиция;

·        отделене на църквата от държавата;

·        данък общ доход ;

·       Въвеждането на нормален работен ден;

·       Ограничаване на женския труд;

·        Забрана на детския труд;

         Ласалианците и "айзенахците" си остават две отделни организации  с отделни програми.

         Ласалианците през 1871 г. на изборите в Райхстага получават 72 000 гласа срещу 41 000 гласа, събрани от "айзенахците", а през 1874 г. - 180 000 срещу съответно 171 000.

         Четири години по-късно по време на съвместен конгрес на двете партии в германския град Гота те се обединяват въз основа на принципите от "Комунистическия манифест".

         "Еманципацията на труда трябва да бъде дело на работническата класа", - декларират те.T.е. те отново противипоставаят  тази малка прослойка от обществото на   останалата част от народа.

         Те все пак  обещават да се стремят с "всички законни средства да се създаде свободна държава  на социалистическото общество,да се  унищожи  железния закон за заплатите чрез премахването на системата на наемния труд".Като са обещали да отменят наемния труд е малко вероятно да са си представяли как да стане това. Но много им се е искало  ...

         Социал-демократическата партия се развива много бързо и очаква пълното си тържество, което означава социалистическа революция в най-близко бъдеще. Понякога работниците отказват да се присъединят към профсъюза,защото са  желаели да си изразходват  силите  само в политическата борба - която до две-три години ще изпълни  всичките им  искания. Тази вяра е съхранена в съзнанието на по-пламенните мозъци   до края на ХIХ век. През 1891 г. Енгелс прогнозира пълна социалистическа революция за годишнината от мартенската революция, това е към 1898г.Обаче, през следващата година определя за празненството по-късен срок-след десет  години ...

         След два опита за покушение на Вилхелм I през 1878 г. Бисмарк внася закон в Райхстага "Срещу общоопасните стремежи на социалната демокрация." Той се прилага до 1890г. и забранява съюзите, събранията,вестниците и всички литературни произведения, които са намерени социалдемократически, социалистически или комунистически възгледи. Законът разгромява социал-демократическа организация и унищожава  пресата й - 47 вестници със 150 000 абонати, както и за 10 години са забранени в Германия  1299  печатни издания.

         Изгонени от градовете през първата година са 900 души  закрити са много обединения и синдикати. Социалната демокрация е преместена в чужбина - Швейцария, а след това в Лондон - контрабандно печатани продукти са внасяни в Германия. Конгресите се  събират в чужбина.

         A Бисмарк започа да правителствена реформи в социалната политика за помиряване на работниците   с държавата.

      Енгелс се оплаква от инфилтрация в партията на дребнобуржоазните елементи. В съзнанието на част от работниците изглежда се появява проумяване ,  че въпреки антагонизма на класовите интереси, има и общи интереси   за германската работническа класа и немската буржоазия. Интереси, които обединяват  като членове на държавата, чиито интереси са в конфликт с интересите на други държави.

         В резултат на това през 1899г. излиза   книгата на видния теоретик и публицист на партията  Едуард Бернщайн «Die Voraussetzungen der Socia-lismus und die Aufgabender Socialdemokratie».

         В нея той очертава своето ново разбиране на социализма. Той отхвърля диалектиката на Маркс и доказва  чрез статистиката, че пропастта между богатите и бедните не се е задълбочила, като мисли Маркс,а се заглажда, макар и бавно. И социализмът ще победи, следователно, не чрез революция, а чрез реформи: чрез увеличаване на дела на работниците от продажбата на продуктите от  труда им.

         Отхвърляйки теорията за "обедняването на масите" и теорията за "неизбежността на революцията,"Бернщайн  ги заменя с теорията за бавно, постепенно превръщане на капиталистическото общество в социалистическо общество. От всичките 6-теоретични точки на програмата, той признава само шестия, но вместо думата "освобождение на работническата класа трябва да е дело само на работническата класа" с "предимно на работническата класа."

         Бернщайн заявява, че въпреки опозицията на класовите интереси на буржоазията и пролетариата има  точки  за контакт.

         "Пролетарият  няма отечество, се казва в Манифеста на комунистическата партия - пише Бернщайн - но това твърдение може да е вярно за потиснатите работници на 40-те години от века, днес, въпреки значителното сближаване между самите народи, той е загубил голяма част от стойността си, а ще я  губи все повече и повече благодарение влиянието на социалната демокрация, ще се превръща от  пролетарий в гражданин. Пълното унищожаване на националността е една мечта, освен това грозна .Социалната демокрация не може да бъде безразлична към факта, че германската нация, която  много е работила за културното развитие на човечеството, ще бъде отстранена от съвета на народите. "

         Бернщайн  вярва се, че  колониалната система  разпространява културата в страни извън Европа.

    Доктрината на Бернщайн разделя партията  на две крила - умерено, бернщайнско и революционно, марксистко.

         Начело на марксисткото е  Карл Кауцки, главен теоретик след смъртта на Енгелс,а също  Бебел, Либкнехт и Зингер. Бебел и Либкнехт твърдят, че Социалдемократическата партия трябва да бъде  не само на работниците в промишлеността, но и на всички бедни, защото селяните загиват ,а СД трябва да им дойде  на помощ. Предложената аграрна програма, обаче е отхвърлена (опоненти са Кауцки и Зингер) с огромно мнозинство.

         Има обаче и крайно-ляво -течение начело на което е Парвус (този, чрез когото благодарение на отношенията му с германското разузнаване Ленин е в състояние в "запечатан"  влак да пристигне през Германия и Финландия в Петроград), Роза Люксембург и Клара Цеткин. Те вярвали, че барикадната революцията ще дойде в най-близко бъдеще.

         Борбата между ортодоксалните марксисти и бернщайнството (от 1902 г. - "ревизионизъм") продължава и до днес.

         Синдикатите са  имат  до 1904 г.  1,052 милиона членове (в края на 1905 - 1.429.000) и притежават капитал от 16 милиона марки.Нагласитъе им   са много близки до бернщайнизма. Синдикатите  малко от високо се отнасяли към политическата борба и са слагали в челните редици  практическата работа всеки ден да се борят за икономическите интереси на работниците. След конгреса на синдикатите е била осъдена общата стачка на 1 май.

          Руската  социалдемокрация се трансформира в болшевизъм

         В Руската социалистическите идеи са проникнали в 1840г. В средите на Белински и Херцен се чете Фурие,Луи Блан, Льору, Кабе. Утопичната мисъл дълбоко впечатлява интелигенцията. Затова пропагандирания социализъм в Русия е утопичен. Десет години по-късно тези идеи Чернишевски  сръчно прокарва  през цензурата.А мислите на Маркс , Ласал и Родбертус не са му правили впечатление .
Гласувай:
1
0


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930